Hoe het begon…

Ongeveer 10 jaar geleden kochten we ons eerste druivenplantje. Een Boskoop glorie, makkelijk te krijgen.
Al vrij snel werd het kleine plantje een enorme plant en er zaten wel lekker veel druiven aan, maar echt lekker waren ze niet, veel te zuur.
Tijdens de speurtocht hoe we deze struik nu moesten aanpakken kregen we veel (ook verkeerde) adviezen. Maar gelukkig herkende we de goede.
Na het volgen van een gedegen workshop “druiven snoeien” hebben we in de, inmiddels drie, druivenstruiken flink de snoeischaar gezet.
Het resultaat was al direct merkbaar.

Maar ja, wat zullen we eens met die druiven doen.

Met volle moed hebben we een wijnmakers starterskit aangeschaft. We hadden niet genoeg druiven. De druiven hadden een oechsle (=een maat om het suikergehalte uit te drukken) van 42°.
De eerste wijn was nu niet echt van een hoogstaande kwaliteit maar het lijkt zeker wel op wijn.
Na analyse blijkt onder andere het alcohol percentage veel te hoog te zijn en wel tussen de 17 en 18%
Dit zelfde jaar is tijdens de wintersnoei de plant nog steviger aangepakt. Dit had tot resultaat dat de druiven een oechsle 70°. We spreken nu over het jaar 2006

Het vervolg…

In 2007 kregen we de kans om net buiten Dodewaard huis een te kopen met 2500m3 grond, een buitenkans om echte hobby wijngaard te beginnen.
Wijngaard de Heuvel is geboren.

De eerste druiven op 3 mei 2008 aangeplant. Bij een heerlijk zonnetje zijn de 204 struiken samen met onze vriend Armand, mijn vader Jan en onze kinderen Alina en Eva aangeplant.

In het derde jaar zal de eerste volwaardige oogst plaats vinden. We moesten nog even wachten om de wijn te gaan maken en …… belangrijker de wijn te proeven.

Maanden van voorbereiding zijn hier wel aan voor af gegaan.
Er moest besloten worden, welke soorten planten we aan, welke onderstam, hoe gaan de wijngaard aan leggen, noord-zuid of oost-west, wat moet de rij- en plantafstand worden en met welke materialen gaan de wijngaard opbouwen.

De soorten

De keus viel op de volgende soorten voor rode en rose:

En voor de witte wijnen viel de keus op.

Elders op deze website worden de keuze nader verklaard en meer over het aan aanleggen, onderhouden van een wijngaard en de vinificatie verder toegelicht.

Voor al uw materialen om zelf bier en wijn te maken en materialen voor uw wijngaard.

Makkelijk bestellen

Bekijk onze producten in de webshop

Veilig betalen

Via een beveiligde verbinding kunt u veilig bestellen en betalen

Op de hoogte gehouden worden? Meldt u aan voor onzer nieuwsbrief!